Videoiden suosio on kasvanut sosiaalisessa mediassa viimeisten vuosien aikana ja sama suunta jatkuu myös tulevaisuudessa. Some-kanavien algoritmit suosivat videosisältöä antaen niille hyvin näkyvyyttä. Tästä syystä moni julkaisee teksti- ja kuvamuotoisten päivitysten rinnalla yhä enemmän videoita. Suurimmista some-kanavista Facebook ja Instagram ovat myös monipuolistaneet videoiden hyödyntämismahdollisuuksia tuomalla mukaan Live-videot ja Snapchatista tutut tarinat.

Näin saat parhaan näkyvyyden videoille

Puhuttaessa videoista ei voida sivuuttaa YouTubea, joka on edelleen maailman suosituin videoiden jakamiseen käytetty kanava. Maailmanlaajuisesti YouTubella on 1,5 miljardia kuukausittaista aktiivikäyttäjää. Suomalaisia YouTuben käyttäjiä on noin 2,4 miljoonaa.

Facebookin algoritmi ei suosi Googlen omistamaan YouTubeen vieviä linkkejä.

Löydettävyys on avainsana miksi videot kannattaa ladata YouTubeen. Kanava toimii ikään kuin kotipesänä, josta videot löytää myös sen jälkeen, kun ne ovat painuneet muiden some-kanavien uutisvirrassa alaspäin. Huono puoli videoiden jakamisessa YouTubessa on heikko kohdeyleisön tavoittavuus. Tilaajia omalle YouTube-kanavalle on haastavampaa saada kuin sivutykkääjiä Facebookissa tai seuraajia Instagramissa. YouTubeen ladatut videot kannattaa vähintäänkin linkittää muissa some-kanavissa, jolloin haluttu kohdeyleisö tavoitetaan nopeasti.

Kuulostaa järkevältä ja helpolta, mutta tässä kohtaa some-kanavien algoritmit lyövät harmittavasti kapuloita rattaisiin. Esimerkiksi Facebook ja Google ovat kilpailijoita keskenään ja tästä syystä Facebookin algoritmi ei suosi Googlen omistamaan YouTubeen vieviä linkkejä. Kattavuuslukema ei putoa nolliin, mutta laskee yleensä noin 40-50 % verrattuna siihen, että lataisit videon suoraan Facebookiin. Parhaimman näkyvyyden saat, kun lataat videot sekä suoraan some-kanaviin että YouTubeen.

Neljä vinkkiä videoiden julkaisuun

1. Herätä mielenkiinto heti

Jos videosi alkaa mustalla ruudulla tai staattisella kuvalla, se saa katsojan siirtymään seuraavaan videoon tai uutisvirrassa alaspäin. Varmista, että video herättää katsojassa tunteita ensimmäisestä sekunnista alkaen.

Useimmissa kanavissa videolle voi valita aloitusruudun, joka näkyy ennen kuin video alkaa pyörimään. Koukuta katsoja ja nappaa videosta mahdollisimman mielenkiintoinen kohta, joka toimii still-kuvana.

2. Huomioi eri kanavien ominaisuudet

Räätälöi videosisältösi some-kanavien ominaisuuksien mukaan. Pidemmät ja tuotetummat videot toimivat parhaiten YouTubessa, kun taas lyhemmille ja arkisemmille videoille Facebook ja Instagram ovat ominaisia alustoja. Muista videoita suunnitellessa, että Facebookissa ja Instagramissa videot katsotaan yleensä pystyssä ja YouTubessa vaakatasossa.

3. Panosta otsikkoon ja kuvaustekstiin

Anna videolle kuvaava otsikko ja mielenkiinnon herättävä kuvausteksti, joka saa katsomaan videon loppuun asti. Jos olet käyttänyt videon tekemiseen paljon aikaa ja vaivaa, niin älä jätä julkaisun viimeistelyä puolitiehen.

YouTubessa otsikko on kaikki kaikessa löydettävyyden kannalta. Hyvä tapa testata sopivaa otsikkoa on kirjoittaa YouTuben hakukenttään videosi avainsana ja katsoa, mitä hakutoiminto tarjoaa vaihtoehdoiksi. Jos videosi käsittelee markkinointia, kirjoita sana markkinointi hakukenttään ja katso mitä vaihtoehtoja saat. Muista kuitenkin, että otsikon on oltava linjassa videon sisällön kanssa.

4. Linkitä ristiin

Vaikka lataisit videon tai osan siitä johonkin toiseen kanavaan, muista laittaa maininta, että video löytyy myös YouTube-kanavaltasi. Tällä tavoin saat kasvatettua myös YouTubessa tilaajamäärää.

Bonusvinkki parempaan YouTube-näkyvyyteen

Lataa video YouTube-kanavallesi HD:na. Hakutoiminto arvottaa HD-videot tuloksissa korkeammalle kuin alemman resoluution videot.