Videoiden kuvaamiseen ja julkaisuun löytyy nykyään välineet lähes kaikilta. Puhelimen kameran laatu ja ilmaiset editointiohjelmat riittävät hyvin alkuun. Tarvittaessa kuvausvälineistöä voi kasvattaa jatkossa ulkoisella mikrofonilla, jalustalla ja muilla lisälaitteilla.
Järeän kaluston sijaan videoiden teon alkutaipaleella kannattaa kiinnittää huomiota muutamaan yksinkertaiseen asiaan, jotka parantavat katselukokemusta ja lisäävät näyttökertoja.
1. Kuvasuhde
Ota huomioon eri kanavien ominaisuudet videoita editoidessa. Instagramissa ja Facebookissa parhaiten toimii 1:1 kuvasuhde eli neliönmuotoiset videot, kun taas YouTubessa kannattaa suosio perinteistä 16:9 kuvasuhdetta.
Kuvasuhde 1:1 nappaa enemmän tilaa puhelimen ruudulta ja herättää näin paremmin huomion. YouTubessa videoita taas katsotaan enemmän selaimella ja puhelin vaakatasossa, mikä puhuu 16:9 kuvasuhteen puolesta.
2. Tekstitys
Lisää videoihin tekstitys aina kun mahdollista. Facebookissa yli 80 % videoista katsotaan ilman ääntä, joten tekstitys on lähes välttämätön, jotta katsojan saa koukuttumaan pidemmäksi aikaa ja mahdollisesti katsomaan videon myöhemmin äänten kanssa. YouTubesta ja Facebookista löytyy sisäänrakennettuna helppokäyttöiset tekstitysohjelmat, joita kannattaa hyödyntää.
3. Thumbnail-kuva
Thumbnail-kuva eli videon pikkukuva kertoo katsojalle yhdellä silmäyksellä, mistä videossa on kyse. Hyvä pikkukuva on selkeä ja kanavan yleisilmeen mukainen. Nimensä mukaan kuva näkyy varsin pienenä esimerkiksi puhelimessa, joten liikaa tavaraa siihen ei kannata tunkea.
Thumbnail-kuvaa ei voi ladata Instagramiin erillisenä kuvatiedostona kuten Facebookissa ja YouTubessa. Instagram-profiilisivulle ilmestyvä kuva on videon ensimmäinen frame. Helppo tapa saada haluamansa pikkukuva Instagramiin, on liittää kuva videon alkuun editointiohjelmassa. Kuvaa muokatessa kannattaa muistaa, että se tulee näkyviin profiilisivulle neliönmuotoisena.
4. Koukuta heti
Lisää videon alkuun heti jokin mielenkiintoinen kohta, joka koukuttaa katsomaan videon loppuun asti. Se voi olla esimerkiksi irrotettu pätkä videon sisältämästä hauskasta kohdasta tai muu klippi, jonka uskot kiinnostavan katsojia.
5. Julkaisuajankohta
Julkaise videot silloin, kun katsojasi ovat paikalla. Eri kanavien tilastoista näet, mihin aikaan ja minä päivinä tavoitat kohdeyleisösi parhaiten. Tällöin saat hyvän alkuboostin videolle ja sitä kautta myös paremmin näkyvyyttä.